Megastan Logo

Megastan je član
Privredne komore Srbije

Privredna komora Srbije

Adresa:

Takovska 36, Beograd

Telefon:

+381 11 36 22 322

Tip nekretnine: Opština: Lokacija: Cena: Ulica: Površina:
Prodaja Izdavanje - -
Struktura: Grejanje: Sprat: Sortiraj po:
- -

  Saveti: Porez na kapitalnu dobit

  Stopa poreza na kapitalnu dobit je 15%

  Porez na kapitalnu dobit, plaća isključivo prodavac i to prilikom prodaje stana koji je već bio u prometu i slučaju kada se dobijeni novac od prodaje ne ulaže u kupovinu druge nekretnine. Na taj način kapitalni dobitak predstavlja razliku između prodajne i nabavne cene stana, tj. prihod koji je prodavac ostvario prodajom nekretnine.

  Ukoliko prodavac, sredstva ostvarena prodajom nepokretnosti (ne mora biti samo stan, već i kuća, lokal, zemljište) u roku od 90 dana od dana prodaje, tačnije od datuma overe ugovora u sudu, uloži u rešavanje stambenog pitanja, tj. kupovinu nove nekretnine, on se tada oslobađa od poreza na kapitalnu dobit.

  Međutim, ako prodavac stana uloži samo deo novca u kupovinu nove nekretnine, biće u obavezi da plati porez na kapitalnu dobit, ali mu se ova poreska obaveza srazmerno smanjuje.

  Deset godina vlasništva nad stanom oslobađa od poreza na kapitalnu dobit

  Najnovijim izmenama Zakona o porezu na dohodak građana, od 06. oktobra 2012. godine, ustanovljeno je da svi oni koji imaju nekretninu u vlasništvu neprekidno najmanje deset godina, prilikom prodaje te nekretnine bivaju oslobođeni plaćanja poreza na kapitalnu dobit.

  Za stan stečen poklonom ili nasleđem ovaj porez obavezan

  Način da se nekretnina stekne poklonom ili nasleđem nije retkost, pa je važno naglasiti da se i kod njihove prodaje mora voditi računa o plaćanju poreza na kapitalnu dobit. Naravno, ako ste taj stan nasledili recimo od svojih roditelja i želite da ga prodate, uglavnom je pitanje kolika suma novca uzima kao nabavna cena, odnosno po kojoj ceni je vaš roditelj taj stan platio, jer ovaj podatak veoma često bude nepoznat. Ako se to i vama dogodi, potrebno je da nadležni poreski organ utvrdi cenu stana i da se ona uzima kao adekvatna i jedina ispravna nabavna cena.

  Dakle, bez obzira da li stan prodajete samostalno ili preko agencije za nekretnine, plaćanje poreza na kapitalnu dobit je obaveza. Zato obratite pažnju i na ovaj novčani izdatak prilikom prodaje stana i na vreme pripremite novac, kako se ne biste suočili za neplaniranim troškovima.

  Važno

  Navedeni podaci o kapitalnoj dobiti vrede na dan izrade ove stranice sajta (26.05.2014. godine). Agencija ne snosi odgovornost ukoliko poreska uprava promeni bilo šta u vezi s porezom na kapitalnu dobit.


  Drugi saveti:

  Megastan na mapi

  2014 - 2017 © Copyright Megastan d.o.o.

  Agencija za nekretnine Megastan, pruža usluge posredovanja u prometu nekretnina.

  Megastan je upisan u Registar posrednika broj 298

  top